Skoči na glavno vsebino

21.MAREC SVETOVNI DAN DOWNOVEGA SINDROMA

V Vipavi je bilo 21. marca prav nekoliko praznično …

Se morda sprašujete zakaj?

Res je, obiskala nas je težko pričakovana pomlad, kot drugod po svetu pa smo tudi v Vipavi obeležili dan Downovega sindroma.

21. marec namreč simbolno izraža genetsko posebnost tega sindroma, ki se medicinsko imenuje tudi trisomija 21. Na 21. kromosomskem paru se namesto dveh kromosomov razvijejo trije. Pojav se razvije naključno, vpliva pa tako na telesni kot duševni razvoj otroka.

Zaradi te numerične sorodnosti je 21. marec postal dan oseb z Downovim sindromom, ki so si na zunaj morda res nekoliko podobne, drugače pa so si tako zelo različne, kot smo raznoliki vsi ljudje. Prav zato so nas ta dan vse prisotne na vipavskem trgu grele pisane nogavičke, ki  smo jih nosili v znak podpore tem osebam in so postale razpoznavni znak tega dne.

Z namenom ozaveščanja javnosti o Downovem sindromu in vključevanja teh posameznikov v širšo skupnost smo zaposleni in učenci Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava v sodelovanju z društvom Downov sindrom Slovenije pripravili nekaj zanimivih dejavnosti.

V dvorani kulturnega doma v Vipavi smo predvajali film z naslovom Moj brat lovi dinozavre. Na glavnem trgu smo postavili informacijsko stojnico z zloženko o Downovem sindromu, skozi mesto pa organizirali sprehod z baloni.

Prav zaradi spoznavanja in spoštovanja drugačnosti ter vključevanja oseb z Downovim sindromom  med svoje vrstnike smo v omenjene aktivnosti povabili in pritegnili tudi dijake Škofijske gimnazije Vipava, učence OŠ Vipava ter otroke vipavskega otroškega vrtca.

Kar nekaj oseb z Downovim sindromom se izobražuje tudi v CIRIUS Vipava, kjer so glede na starost in svoje sposobnosti vključeni v različne vzgojno-izobraževalne programe.

Skozi šolska leta jih z različnimi metodami in oblikami dela ter raznovrstnimi spodbudami, ki dajejo možnosti za optimalen razvoj, pripravljamo na čimbolj samostojno življenje v skupnosti, kjer bi  mogli izkoristiti vse svoje potenciale ter bili sprejeti in srečni.

Ali nam bo to uspelo, je na nas vseh, kajne?

Tatjana JT

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost