Skoči na glavno vsebino

PREDSTAVITEV HIPOTERAPIJE CIRIUS VIPAVA V ODDAJI DOBRO JUTRO

19. maja je dan Lipicanca, dan ko so pred 443 leti začeli z vzrejo konj v Lipici. Ta dan so obeležili tudi v oddaji Dobro jutro, na RTV Slovenija. Predstavili so najstarejšo kobilarno v Evropi – Lipica; njeno delo, konje in vrsto poklicev, ki so povezani z delom s konjem. Tako so kot gostjo v studijo oddaje Dobro jutro, povabili tudi našo sodelavko fizioterapevtko Klavdijo Krušec, hipoterapevtko. 

Klavdija je izpostavila kakšne lastnosti mora imeti konj, primeren za izvajanje hipoterapije. Poudarila pa je, da mora hipoterapevtski konj imeti določene prirojene lastnosti in ustrezno stopnjo šolanja – močan in  mišičast hrbet, izdatnost koraka, poslušnost, mirnost in socializiranost,  lastnosti, ki jih ima tudi naš Piko.

Z voditeljico Karin sta se dotaknili teme  o vplivu hipoterapije na naše otroke. Posebej  jo je zanimal vpliv konja  kot čudovitega, plemenitega, pravljičnega bitja na posameznika. Klavdija  je poudarila poseben odnos, ki se splete med konjem in jahačem. Na jahača ima konj poleg čutno-gibalnega tudi, pedagoški, vzgojni in socialen vpliv. Izpostavila je značaj konja, vpliv njegove temperature in dihanja.

V CIRIUS Vipava hipoterapevtska dejavnost (druženje s konjem, jahanje in aktivnosti na njegovem hrbtu) poteka pod strokovnim vodstvom dveh hipoterapevtk, Klavdije in Manuele.

Zaključili sta z mislijo, da je najboljša izkušnja tista, ki jo doživimo neposredno na konjevem hrbtu.

Diana Batista, CIRIUS Vipava

https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174958786?s=tv

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost