Skoči na glavno vsebino

LUTKOVNE URICE

Krožek poteka enkrat tedensko, natančneje ob torkih v obsegu ene šolske ure ter najpogosteje v sobah otrok. Z interesno dejavnostjo želimo otrokov svet obogatiti z lutkami. Poudarek je predvsem na slušnem, vidnem, tipnem zaznavanju ter sprejemanju in odzivanju na same lutkovne igre. Delo potekalo v sproščenem vzdušju in s poudarkom na spontanem odzivanju posameznega otroka oz. njegovem doživljanju v danem trenutku.


V mesecu oktobru in januarju smo obravnavali zgodbo »Repa Velikanka«. Kot že zgoraj omenjeno v mesecu novembru in decembru nismo izvajali interesnih dejavnosti zaradi situacije s korona virusom. Za začetek sem otrokom najprej predstavila samo zgodbo brez pomoči lutk. Kasneje sem lutke izdelala jaz, skupaj pa smo oblikovali oz. še ustvarjamo ozadje/sceno za našo lutkovno predstavo. Otrokom so lutke všeč, še posebej jim je všeč, da lahko aktivno sodelujejo, tako da npr. »na pomoč pokličejo vsakega od nastopajočih v zgodbi (babica, dedek, vnučka, pes, mačka in miš)« in samostojno premikajo lutke.


Pri samem nastajanju lutkovne predstave otrok razvija slušno pozornost, posnema izgovorjavo glasov, zvokov, besed … ter se tudi odziva na zvok. Sodeluje z odraslo osebo in z njo tudi komunicira, razvija ustvarjalnost, spoznava različne materiale ter ob lutkovnih uricah doživlja ugodje.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost