Skoči na glavno vsebino

21.MAREC – SVETOVNI DAN DOWNOVEGA SINDROMA

Vsako leto na dan 21. marca obeležimo svetovni dan Downovega sindroma. Tudi letos je bilo na prvi pomladni dan v Vipavi posebno dogajanje. Združili smo otroke iz vrtca Vipava, devetošolce OŠ Drago Bajc Vipava ter otroke in učence iz CIRIUS Vipava; z mislijo, da smo si vsi različni, a vendar zelo podobni.

Na ta dan nas je vreme nagradilo s soncem in prijetno pomladno temperaturo. Sprehodili smo se po ulicah Vipave. Dolga kolona se je vila izpred hišne številke 33 na Vojkovi ulici, skozi drevored, mimo cerkve SV.Štefana do dvorane Kulturnega doma v Vipavi.

Ves čas nas je spremljala tudi kamera. Naši učenci so imeli priložnost poklepetati z novinarko Ksenijo Černuta in v mikrofon povedati, kaj jim pomeni ta dan. Pred dvorano smo na stojnici razstavili zgibanke in literaturo na temo Downovega sindroma in mimoidočim lahko razložili pomen tega dne.

V dvorani Kulturnega doma so naši učenci pripravili nastop Žoga benda. Spremljali smo igrivo ritmično točko in njihovo mladostno veselje. Po uvodnem nagovoru ravnatelja CIRIUS Vipava, Alojzija Adamiča, smo za devetošolce predvajali španski film »Jaz bi tudi«. Film se je ponovil tudi v večernih urah za vse, ki so ga želeli pogledati.

Skupaj z Društvom za Downov sindrom, ki nam je daroval balone, zgibanke in literaturo, skupaj z vsemi sodelujočimi, ki so se odzvali našemu vabilu, smo izpeljali še en pomemben inkluzivni dogodek.

Generalna skupščina OZN je 21. marec razglasila za svetovni dan Downovega sindroma. Datum simbolno izraža genetsko posebnost tega sindroma – tretji dodatni kromosom na 21. paru kromosomov človeške celice. Letošnji svetovni dan Downovega sindroma je potekal pod geslom »Z nami, ne za nas«. 

Dve različni nogavici sta zaščitni znak Downovega sindroma, s tem pokažemo, da smo ljudje zelo raznoliki.

Hvala vsem, ki ste se nam pridružili na ta dan in nam pomagali ozaveščati družbo o Downovim sindromu. Skupaj lahko naredimo pozitivne spremembe v življenju ljudi z Downovim sindromom in spodbujamo bolj vključujočo družbo za vse.

Zaposleni v CIRIUS Vipava

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost