Skoči na glavno vsebino

Državne igre MATP

8. državne vodne igre MATP

   

Projekt je sofinanciran preko pridobljenih sredstev iz:

 1. razpisa Zavoda za šolstvo Republike Slovenije za sofinanciranje mednarodne dejavnosti v vzgoji in izobraževanju v Republiki Sloveniji,
 2. razpisa za sofinanciranje humanitarnih, invalidskih projektov Občine Ajdovščina ter sponzorjev,
 3. donacije Specialne olimpiade Slovenije,
 4. kotizacij sodelujočih ustanov in
 5. sredstev sponzorjev.

Populacija z zmerno, težjo in težko motnjo v duševnem in gibalnem razvoju je velikokrat prikrajšana za izkušnje, ki pripomorejo k njihovemu socialnemu vključevanju, posledično pa tudi k možnostim za samopotrjevanje in razvoj.

Z udeležbo v MATP programu želimo učencem z najtežjimi kombiniranimi motnjami ponuditi priložnosti, da izkusijo dobrobiti športa. Tovrstni dogodki niso tekmovanja v smislu medsebojnega primerjanja rezultatov in dosežkov, temveč prikaz naučenih spretnosti in samopotrjevanje. Gre za trud posameznika v premagovanju ovir, zavračanju predsodkov okolice in obenem dokaz, da se z vztrajnim delom in vero v uspeh lahko doseže dobre rezultate.

V soboto, 17. novembra 2018, je CIRIIUS Vipava organiziral 8. Državne vodne igre MATP (novica). Sredstva za izvedbo iger smo pridobili preko razpisa Zavoda za šolstvo Republike Slovenije za sofinanciranje mednarodne dejavnosti v vzgoji in izobraževanju v Republiki Sloveniji, Specialne olimpiade, razpisa za sofinanciranje humanitarnih, invalidskih projektov Občine Ajdovščina ter sponzorjev.

Prijavljenih je bilo 17 ekip, ena je udeležbo odpovedala. 13 ekip je bilo iz Slovenije, 3 pa iz Hrvaške. Nastopilo je preko 50 tekmovalcev, spremljalo jih je 43 spremljevalcev.
Na otvoritveni slovesnosti, ki je potekala v telovadnici Osnovne šole Draga Bajca Vipava, so sodelovali:

 1. ravnateljica CIRIUS-a Vipava ga. Kristina Bratina,
 2. direktorica Zveze slovenskih društev Sožitje Mateja de Reya in
 3. vodja tekmovanja, Tanja Princes.

Za glasbeno popestritev poskrbeli učenci Cirius. Ekipe so vkorakale ob slavnostni koračnici, tekmovalci so izrekli prisego in prisluhnili himni. Plesni nastop na drogu je izvedla supina Sport pole-dance Ajdovščina.

V bazenu naše ustanove je potekal tekmovalni del in delavnice. Tekmovanja v vodnih aktivnostih MATP omogočajo izvajanje aktivnosti na treh težavnostnih nivojih. Vsak nivo je zajemal 6 nalog s področja prilagajanja na vodo. Vsak tekmovalec je imel možnost izvesti naloge v sklopu njemu primernega nivoja samostojno ali s pomočjo. Tekmovalci so pokazali, kako pogumni so v vodi in katere veščine obvladajo. Tekmovali so proti strahovom, predsodkom, in dokazali, da tudi oni zmorejo. Vsi tekmovalci so si zaslužili pozornost in priznanje za svoje prizadevanje in napredek.

Poleg tekmovalnega dela so v Ciriusu potekale delavnico na temo zdravega življenjskega sloga: priprava zdravega napitka, sproščanje, gibalna , likovna, glasbena delavnica. Medalje je tekmovalcem podelila Polona Batagelj, najboljša slovenska cesta kolesarka.

Medalje je podeljevala najboljša slovenska cestna kolesarka Polona Batagelj. Na igrah so sodelovali prostovoljci Pedagoške fakultete Ljubljana s profesorico Tjašo Filipčič in Pedagoške fakultete Koper ter posamezni prostovoljci iz lokalnega okolja.

Igre so podprli donatorji:

 1. Zavarovalnica Triglav, Lisca d. d. modna oblačila Sevnica,
 2. Fructal Ajdovščina,
 3. Petrol d. d.,
 4. Radio Koper, ki je pripravil najavo in poročal v živo ter
 5. Primorske novice s prispevkom v Soboti.

Pomen projekta je v vključevanju oseb z motnjami v razvoju v dejavnosti okolja, medsebojno povezovanje ter premagovanje stereotipov o osebah z motnjami v razvoju.

Tanja Princes, koordinatorica projekta

12. državne MATP igre Specialne olimpiade Slovenije. Naj bom pogumen v svojem poizkusu!

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost