Skoči na glavno vsebino

DRUŽENJE Z OSNOVNOŠOLCI ŠOLE DRAGA BAJCA VIPAVA

19. 5. je rojstni dan dr. De Bona, zdravnika, kardiologa in misleca, ki se je ukvarjal z raziskovanjem razmišljanja. Bil je spoštovan strokovnjak, znan po vsem svetu. Dr. De Bono  je bil  zelo priljubljen, saj je spoštoval ljudi, ne glede kaj so bili. Znan je bil, da je z vsemi ravnal enako in lepo.

Prepotoval je ves svet, predaval v mnogih deželah, Slovenijo je obiskal osemkrat.

Umrl je v juniju leta 2021 star 88 let.

V CIRIUS Vipava smo obeležili  njegov praznik ter praznovali dan razmišljanja.

V avli smo postavili kotiček za razmišljanje, v katerem je bilo mogoče reševati zanimive naloge. Zaposlene smo motivirali z zabavnimi primeri ter jim zagotovili intimen prostor za izvirne, anonimne in lastne odgovore. Vsi odgovori so namreč po De Bonovi metodi sprejeti, pravilni, četudi so drugačni in nenavadni.

Učenci krožka Barvni klobuki -razmišljamo drugače so se srečevali ob torkih in preko šolskega leta spoznali vsa orodja Cort 1. Ob razmišljanju smo se zabavali, izumljali zanimive odgovore in postali prijatelji.

Dan za razmišljanje smo želeli praznovati skupaj z učenci sosednje šole. Druženje smo začeli s predstavitvijo Dr. De Bona in njegovim učenjem razmišljanja ter orodji.

Zatem smo se predstavili z imenom in živaljo po lastni izbiri, ki naj bi nas predstavljala glede na počutje. Potem smo se razdelili v skupine, osnovnošolci so medse povabili naše učence in z njimi zelo dobro sodelovali.

Reševali smo problem z orodjem PNZ. Zanimalo nas je, kaj bi bilo pozitivno, kaj negativno in kaj zanimivo, če bi imeli ljudje tri roke namesto dveh. Za delo smo uporabili peščeno 3 minutno urico, listke za zapis in odprte glavice.

Učenci so najprej vajo reševali samostojno, nato so si izmenjali zamisli in jih glasno povedali, da se jih je zapisalo na tablo.

Odgovori so bili izvirni, niso se ponavljali, bili so resnično plod širšega razmišljanja.

Pri delu so se učenci zabavali, učencu, ki je imel manj poguma so priskočili na pomoč.

Druženje je bilo zelo prijetno in obljubili smo si, da se v prihodnje še srečamo in razmišljamo skupaj. Saj več glav več ve .. Stkala  so se tudi prijateljstva, oči so žarele.

Zahvalili smo se za prijaznost in sprejetje v svoj razred in se polni veselih vtisov vrnili v svojo šolo.

Mentorici in študentki, ki sta nas spremljali smo bili zadovoljni in predvsem zelo ponosni na svoje učence, saj so se izkazali z dobrimi zamislimi in lepim odnosom do novih prijateljev.

Lili Lazar

Valentina Novinc Winkler

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost