+ 386 5 36 55 200

Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku, ki poteka že deveto leto, so se letos pridružili tudi učenci Cirius Vipava. Projekt nas osvešča o pomenu rednega in zdravega prehranjevanja, kamor sodi tudi uživanje zajtrka.

Ob tem dogodku je učence obiskal gospod Damjan Stanonik, sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Skupaj z učenci si je za zajtrk privoščil lokalne dobrote: sveže pečen kruh iz krušne peči, domače maslo, med in jabolko. V goste smo povabili čebelarja g. Žvanuta iz Lozic. Predstavil nam je delo čebelarja, pripomočke ter medene izdelke. S seboj je prinesel tudi čaj Cvet z Nanosa, ki nam je ogrel čute in srce.

Tako obogateni z znanjem so se učenci seznanili še s bogato kulturno dediščino panjskih končnic ter se preizkusili v ustvarjanju le teh… pozabili pa niso na kulinarično zapuščino naših babic, saj je skupina mladostnikov pripravila zdravo in zelo okusno sladico iz prosa in jabolk. Dogodek smo zaključili s prireditvijo v avli Centra…. s poslušanjem pravljice Zlato jabolko in krašenjem drevesa z jabolki, ki so delo marljivih učencev.

Didaktični pripomoček Čebelnjak, podarjen s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je pritegnil učenčeve poglede, na obrazih pa jim je zaigral nasmeh.
Letošnji utrip tradicionalnega slovenskega zajtrka bo še dolgo odmeval v nas, pustil pa je tudi sledi hvaležnosti….