AMA je kratica sestavljena iz prvih črk: Avtizem, Motnja v duševnem razvoju, ADHD, ki niso prepreke za polno, aktivno in družabno doživljanje gora. Akcija ne ukaluplja posameznikov, dopušča, da so vključeni v skupino in na svoj način ter s svojim tempom dosežejo cilj.
Skupaj v hribe se osredotoča na osebo, ne na primanjkljaje, invalidnost/PP, na to kar posameznik zmore sam ali s pomočjo. Inkluzijski pohodi so priložnost za različne, ki s svojo drugačnostjo pogumno stopajo v družbo.

V projekt »Skupaj v hribe – Nevrorazlični AMA« so poleg CIRIUS-a vključeni še: Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo, Društvo Sožitje, Društvo ASPI ter Zavod Mavrični bojevniki, ki skrbijo za učenje, kvalitetno preživljanje prostega časa ter ustrezen razvoj posamezne skupine oseb s posebnimi potrebami. S sodelovanjem v skupni akciji vsi stremijo k podobnim ciljem: spodbujanje k udeležbi na planinskih izletih, omogočiti doživljanje gora v vsej lepoti in razsežnosti, vključevanje v okolje, aktivno učenje, reševanje problemov ter izboljšanje psihofizične kondicije. Poleg pohodov bo odbor organiziral zanimive aktivnosti in dejavnosti, ki bodo ponujene pri kočah, kjer bodo posamezniki imeli možnosti doživljati nove izkušnje in aktivno pridobivati nova znanja. V program so vključene delavnice za preskus senzornih pripomočkov, družabne in kreativne delavnice, telovadba za možgane, taktilne gibalnice, kotiček za umirjanje in mobilna svetovalnica. V pripravi je tudi kakšno posebno presenečenje.

V sklopu akcije “Skupaj v hribe – Nevrorazlični AMA” je nastal video, ki pohodnike prijazno vabi na druženje v hribih. V njem sodelujeta tudi naša učenca in aktivna pohodnika Dominik in Aleks.

Vabljeni k ogledu.

https://www.youtube.com/watch?v=2aRW6cNrO-c

Več o akciji in predvidenih terminih pohodov si lahko preberete na spletni strani:

https://www.pzs.si/novice.php?pid=14858

Prispevek je objavljen tudi na spletni strani RTV Slovenija:
https://www.rtvslo.si/dostopno/clanki/skupaj-v-hribe-nevrorazlicni-ama/574157

VLJUDNO VABLJENI NA POHODE, SKUPAJ V HRIBIH NAM BO ŠE LEPŠE!