+ 386 5 36 55 200 info@cirius-vipava.si

Vsako leto se dve učenki iz CIRIUS Vipava udeležita delavnic, ki jih organizira MDPM Ajdovščina v povezavi z Otroškim parlamentom. Tudi letos je bilo tako. V petek, 7.12.2018, so bile organizirane delavnice za učence iz osnovnih šol občin Vipava in Ajdovščina.
Tokrat je bila tema gozdna pedagogika. Inštitut za gozdno pedagogiko organizira po Sloveniji razne delavnice. V Sloveniji deluje Mreža gozdnih vrtcev in gozdnih šol. Tokrat smo imeli možnost sodelovati z njimi mentorji in učenci, ki letos sodelujemo v projektu Otroški parlament.
Učenci posebnega programa, Mateja in Ema, sta sodelovali v delavnicah po svojim močeh in bili uspešno vključeni v dogajanje. Letošnja delavnica jima je bila všeč, ker je bila izpeljana na prostem, nad Hišo mladih na začetku učne poti proti izviru Hublja. Izvirne igre ter naloge so se stopnjevale po težavnosti, razlikovale vsebinah in ciljih.
Tema lanskega in letošnjega Otroškega parlamenta je Šolstvo in šolski sistemi. Za osnovnošolske učence je težko razmišljati o tem, saj se od njih pričakuje konkretne predloge za spremembe in posledično uresničevanje le teh. Gozdna pedagogika, ki je ena od načinov poučevanja, je sigurno primerna za poučevanje v osnovni šoli in je novost v Sloveniji (čeprav je učenje v naravi obstajalo že preden so zgradili šole). Narava je najboljša učilnica, vir znanja in navdiha. Učenci so bili ta dan v naravi aktivni, veseli, razigrani in sproščeni. Oglejte si fotografije…

Mateja K. Černe