19. september 2019

Učenci vseh razredov OŠPP so se udeležili naravoslovnega dne z naslovom »Čebele«. Čeprav nas je v četrtkovo jutro prebudila burja, smo se odpravili na Lozice, kjer nas je pričakal gospod Bogdan Žvanut.
Čebelar Bogdan je že imel pripravljen prazen panj, ob katerem je učencem nazorno razložil njegove sestavne dele in njihovo vlogo. Pri tem je tudi poudaril vlogo čebel v naravi. Učenci so prazne panje lahko potipali, odprli-zaprli, vložili prazno satovje, … Na glavo si je vsak učenec nadel čebelarjev klobuk in ob tem so učenci neizmerno uživali.

Gospod Žvanut nam je povedal, kako čebele pridelajo med ter zelo nazorno, s pomočjo čebelarjevih pripomočkov, ponazoril čebelarjev postopek pridobivanja medu. Učenci so z zanimanjem opazovali, kako se satovje prazni, da pridobimo med. Učenci so se z medom tudi posladkali in ga ocenili z oceno odlično. Seveda pa k čebelam sodi tudi medved. In res nam je čebelar Bogdan pokazal prepariranega medveda, katerega so učenci lahko božali, mu preučili zobovje, šape, … Ogledali smo si še sušilnico sadja in okušali posušeno sadje.

Za zaključek pa nas je čebelar popeljal na ogled čebelnjakov in »čebelje« postelje. Vsi učenci so poslušali premikanje (brenčanje) čebel v postelji, to jim je bilo zelo všeč.

Čebelarju Bogdanu se vsi zahvaljujemo za njegovo dobro voljo in pripravljenost, da nas je sprejel ter z nami delil kanček svojega znanja in veselja.

Karmen Blaško