Skoči na glavno vsebino

Mladi gasilci v CIRIUS-u Vipava

Izobraževanje otrok v gasilstvu ima v Sloveniji dolgoletno tradicijo. Leta 2018 smo se v CIRIUS-u Vipava odločili, da pričnemo z Gasilskim krožkom. V okviru krožka smo program dela z gasilsko mladino prilagodili potrebam in sposobnostim naših učencev, da lažje dosegajo uspehe in pridobivajo nova znanja. Izvajava ga dva mentorja, enkrat tedensko, v manjših skupinah.

Program dela je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. Praktični del obsega: vaja razvrščanja, vaja z vedrovko (gašenje navideznega ognja z vodnim curkom), uporaba gasilnega aparata in drugega orodja, simulacija evakuacije, nudenje prve pomoči (npr. pomoč pri oživljanju, uporaba AED – defibrilatorja…). Pri teoretičnem delu spoznavajo osebno zaščitno opremo gasilca, zakonitosti gorenja in gašenja, organizacijo Slovenskega gasilstva, telefonsko številko 112,…

Pri delu se povezujemo z lokalnimi prostovoljnimi gasilskimi društvi in območnim združenjem Rdečega križa. Njihovi prostovoljci nam s svojim znanjem, pomagajo pri izvedbi izobraževalnih in praktičnih delavnic in nam izposojajo gasilsko in drugo opremo ter njihove prostore.

Nekaj utrinkov iz krožka si oglejte v foto galeriji.

 

Ana Božič in Ivan Jakob Cervo

 

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost